Bekkeninstabiliteit 1-2

MVO
>

De oorzaak van bekkeninstabiliteit is nog niet bekend.

Toch zijn de klachten reëel. De zwangere vrouw heeft pijn en dreigt van de been te raken. Emotioneel is dit een harde klap. Voorheen begeleidden wij (fysiotherapeuten) hen d.m.v. rust + hulpmiddelen. Inmiddels 20 jaar geleden zijn er nieuwe inzichten gekomen, welke hebben geleid tot een nieuwe therapieprogramma voor patiënten met klachten op basis van een instabiel cq overbelast bekken. Dit therapieprogramma (stabilisatie methode) blijkt goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut en leidt tot meer activiteit + zelfredzaamheid.

Stabilisatie methode

Sinds enige jaren is bij de University van Queensland onderzoek gaande naar de rol van de diepe rompspieren: de m.multifidus en de m. transversus abdominus. Dit onderzoek heeft aangetoond dat beide spieren fungeren als co-contractors (=samenwerkende spieren ) en daarbij niet een beweging maar stabiliteit creëren op segmentaal (= zeer locaal ) niveau. Bij patiënten in een acute fase van rugklachten blijkt het motorisch gedrag volledig te veranderen; ze spannen niet meer aan, ze stabiliseren niet meer, waardoor men een wiebelig centrum (instabiel bekken) krijgt, welke andere spieren (been- en rug) negatief beïnvloeden. Het begin van pijn bijbewegen heeft een start gemaakt.De onderzoekers hebben een stabilisatiemethode ontwikkeld, waarbij het oorspronkelijke gedrag van de m. multifidus en de m.transversus abdominus wordt geactiveerd. Ook bij patiënten met bekkenproblematiek blijkt deze methode , gebaseerd op actieve stabilisatie, zeer effectief. Pijn zorgt ervoor dat spieren minder goed tot niet kunnen aanspannen. Hierdoor werken ze minder effectief en worden ze zwakker. In combinatie met slappere banden rondom het bekken, t.g.v. zwangerschapshormonen (welke vanaf de 14e week verweking/verslapping geven), leidt dit tot instabiliteit en nog meer pijn. Niet het bestrijden van de pijn staat bij de behandeling centraal, maar het weer doeltreffend kunnen gebruiken van het lichaam. Als je lichaam weer naar behoren functioneert, neemt de pijn vanzelf af en zal op den duur zo goed als verdwijnen.
Bekkeninstabiliteit 1-2
>

De oorzaak van bekkeninstabiliteit is nog niet bekend.

Toch zijn de klachten reëel. De zwangere vrouw heeft pijn en dreigt van de been te raken. Emotioneel is dit een harde klap. Voorheen begeleidden wij (fysiotherapeuten) hen d.m.v. rust + hulp-middelen. Enkele jaren geleden zijn er nieuwe inzichten gekomen, welke hebben geleid tot een nieuwe therapieprogramma voor patiënten met klachten op basis van een instabiel bekken. Dit therapieprogramma (stabilisatie methode) blijkt goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut en leidt tot meer activiteit + zelfredzaamheid.

Stabilisatie methode

Sinds enige jaren is bij de University van Queensland onderzoek gaande naar de rol van de diepe rompspieren: de m.multifidus en de m. transversus abdominus. Dit onderzoek heeft aangetoond dat beide spieren fungeren als co-contractors (=samenwerkende spieren ) en daarbij niet een beweging maar stabiliteit creëren op segmentaal (= zeer locaal ) niveau. Bij patiënten in een acute fase van rugklachten blijkt het motorisch gedrag volledig te veranderen; ze spannen niet meer aan, ze stabiliseren niet meer, waardoor men een wiebelig centrum (instabiel bekken) krijgt, welke andere spieren (been- en rug) negatief beïnvloeden. Het begin van pijn bij bewegen heeft een start gemaakt. De onderzoekers hebben een stabilisatiemethode ontwikkeld, waarbij het oorspronkelijke gedrag van de m. multifidus en de m.transversus abdominus wordt geactiveerd. Ook bij patiënten met bekkenproblematiek blijkt deze methode, gebaseerd op actieve stabilisatie, zeer effectief. Pijn zorgt ervoor dat spieren minder goed tot niet kunnen aanspannen. Hierdoor werken ze minder effectief en worden ze zwakker. In combinatie met slappere banden rondom het bekken, t.g.v. zwangerschaps-hormonen (welke vanaf de 14e week verweking/ verslapping geven), leidt dit tot instabiliteit en nog meer pijn.
Bekkeninstabiliteit 1-2
>

De oorzaak van bekkeninstabiliteit is

nog niet bekend. Toch zijn de klachten reëel. De zwangere vrouw heeft pijn en dreigt van de been te raken. Emotioneel is dit een harde klap.

Stabilisatie methode

Sinds enige jaren is bij de University van Queensland onderzoek gaande naar de rol van de diepe rompspieren: de m.multifidus en de m. transversus abdominus. Pijn zorgt ervoor dat spieren minder goed tot niet kunnen aanspannen. Hierdoor werken ze minder effectief en worden ze zwakker. In combinatie met slappere banden rondom het bekken, t.g.v. zwangerschaps- hormonen (welke vanaf de 14e week verweking/verslapping geven), leidt dit tot instabiliteit en nog meer pijn. Niet het bestrijden van de pijn staat bij de behandeling centraal, maar het weer doeltreffend kunnen gebruiken van het lichaam. Als je lichaam weer naar behoren functioneert, neemt de pijn vanzelf af en zal op den duur zo goed als verdwijnen.

Behandeling

In 2 tot 4 behandelingen tijdens de zwangerschap en maximaal 8 als vrouwen jarenlang klachten hebben, worden er instructies voor oefeningen en uitleg over bekkeninstabiliteit gegeven. Zelfwerk- en zelfredzaamheid zijn belangrijke zaken hierbij.